Studie- och yrkesvägledning

Målet med att arbeta med studie- och yrkesvägledningen i alla åldrar är att eleverna i slutet av årskurs nio ska kunna göra ett väl underbyggt val. De behöver då ha fått möjlighet att utveckla sin självkännedom och sin omvärldskunskap.

På Brandbergsskolan arbetar vi med studie- och yrkesvägledning ända från förskoleklassen upp till årskurs 9. På skolan finns en studie- och yrkesvägledare på 50 % som är på plats på måndagar, tisdagar och vissa fredagar. Studie- och yrkesvägledaren (SYV) fungerar som en konsultativ resurs gentemot de olika arbetslagen. Vi arbetar med studie- och yrkesvägledning som ett ansvar för alla på skolan.

Vägledning i vid bemärkelse

Vägledning i vid bemärkelse arbetar vi med genom att lärarna kopplar sin ämnesundervisning till framtiden och livet efter skolan. Det kan också handla om att göra studiebesök med ett "syv-perspektiv" eller att prata om olika yrken. I den vida vägledningen ingår också klassinformation om exempelvis gymnasievalet eller arbetsmarknaden.

Vägledning i snäv bemärkelse

Studie- och yrkesvägledaren arbetar också mycket med enskilda samtal och ibland gruppvägledning. Det brukar kallas vägledning i snäv bemärkelse. Under samtalen får eleverna möjlighet att reflektera kring egenskaper, förmågor, intressen, motivation och framtidstankar.

Det handlar om att eleverna ska få förståelse för vilka de är, vad de tycker om och vad de intresserar sig för. Samtidigt behöver de få kunskaper om hur livet utanför skolan ser ut, hur arbetsmarknaden fungerar och vilka yrken det finns att välja på. Med sin självkännedom och sin omvärldskunskap i bagaget ska eleverna sedan få stöd i att hitta en väg framåt som passar just dem. Eftersom studie- och yrkesval idag sällan handlar om att göra ett enda val är det viktigt att eleverna får öva upp sin valkompetens – alltså att träna på att fatta och genomföra beslut.

Plan för studie- och yrkesvägledning

Brandbergsskolan arbetar med att utveckla vår plan för studie- och yrkesvägledning. Den tar avstamp i det förslag på aktivitetsplan som Navigatorcentrum, Haninge kommun, har tagit fram samt den uppdragsbeskrivning kring studie- och yrkesvägledning som finns i kommunen.

Vår studie- och yrkesvägledare

Vår studie- och yrkesvägledare heter Therese Laveryd och finns oftast på plats på måndagar och tisdagar, och ibland vissa fredagar.

Therese informerar och vägleder eleverna inför framtida val och beslut som de står inför, gällande studier och yrken. Det kan handla om framtidsfunderingar, intressen och motivation. Therese pratar ofta med elever i årskurs 9, men alla andra elever är så klart väldigt välkomna också!

Therese nås på telefon, sms, epost och via Schoolsoft. Se Kontakt-rutan.